Creative

Electric Wharf is a new community of creative people living and working in a dynamic and attractive canal side environment where converted existing buildings and retained features of the industrial past, together with Architect designed modern additions, come together to create unique spaces for business. Already more than 20 companies have established themselves at Electric Wharf and are growing amidst the live-work lofts office suites which make this development such an exciting concept in urban life.

Artistic

Artistic involvement runs throughout the design of Electric Wharf with an extravagant flourish in the external areas. At the main entrance, Esther Rolinson has created “trace elements”, a major artwork using LED lighting embedded in reclaimed railway sleepers, a theme which will be continued along the canal frontage in later phases. The original character of the buildings has been recorded by local photographer, Charlie Gallagher and embedded in the finished product through the use of reclaimed materials as integral parts of the scheme.

Green

Re-using old buildings and using recycled materials in new construction saves raw materials and reduces land-fill. Working in a community of similar businesses within a short walk of the city centre, reduces vehicle journeys and saves time and money. Living sedum roofs retain water and soften hard urban edges. Electric Wharf’s environmental aspects compliment the creative environment at the heart of this unique development.

Cooperative

Complex Development Projects is the developer behind some of the most exciting regeneration projects in the Midlands, including the Phoenix Initiative in Coventry city centre. The team spent two years looking for an old industrial environment in which to create a home for the city’s creative community. They found it and called it Electric Wharf.

They set out to make Electric Wharf different from the norm – to take an outstanding canal-side industrial environment, a very early power station with dramatic turbine halls constructed with massive Victorian brickwork and steel, and turn it into a vibrant living and working community of creative people.